4 Kasım 2008 Salı

Seni Seçtim Pikaçuuuu, Pardon Karaoğlan




Bizim kuşaktan kız olsun, erkek olsun yoktur heralde Pokemon'u izlemeyeni. Ordaki asıl çocuk Ash'in en sevdiği pokimon(aslı pokemondur); Pikachu adlı, sarı, trafo benzeri, 'pika pika'layan bir yaratıktı. Ash bu pokemonu seçeceği zaman "seni seçtim pikaçuuuu" diye bağırırdı, o da tüm pokimonları kızartırdı filan. Ahh ahh özlemişim izlemeye izlemeye. O sebeple ne zaman bir şeyi seçmek söz konusu olsa seçenekler arasında Pikachu'yu seçiyorum ben.=P


Ama tabii her ne kadar konumuz seçimle alakalı olsa da ne pokitopları ne de herhangi bir çizgi filme dair bir şey. Bahsetmek istediğim şey şu anda dünya gündemini fazlasıyla meşgul eden ve sürmekte olan Amerika Başkanlık Seçimleri. Bilindiği üzere Cumhuriyetçilerin adayı McCain, Demokratların adayı ise Obama. Benim de öyle...


Barack Obama ya da bazı kimselerin kullandığı tabirle Karaoğlan taa ilk zamanlardan beri gönlümü fethetmiş bir şahsiyet. Ama neden? Mesela neden bugün okulda öğle yemeğinde ve öğle arasının yarısında benim gibi sıkı bir Obama'cı olan Büşra Nur ile "ille de Obama" propagandası yaptık?


Bir çok sebebi var elbette. Bu sebeplerin bir kısm Obama sempatime, bir kısmı da McCain antipatime dayanıyor. Ama bir kaç sebebi var ki, hepsinden önce geliyor.


İlk sebep bir çok kişinin de sebebi olan Obama'nın Karaoğlan olması... Düşünün bir kez milyonlarca afro-amerikanın yaşadığı bir ülkede 232 yıl boyunca tek bir başkan bile afro-amerikan olmasın... Belki de Beyazsaray'a beyazların daha çok yakıştığını düşünenler sandığımızdan da fazlaydı. Belki de siyahlar yönetilmeye mahkumdu, ne de olsa onlar gerçek bir Amerikalı bile değildiler. Ünlü siyah karşıtı ırkçı grup Ku Klux Klan'ın lideri Thomas Robb'un da dediği bu değil mi zaten? "Bu savaş bu ülkenin haklı sahipleri ve liderleri olan bizim insanlarımızla onlar yani siyahlar arasında. Başka yere ait olan o insanların cemaatleri tarafından okullarımızın ve kiliselerimizin işgal edilmesi insanları sinirlendiriyor. Uzaylılar tarafından el geçirildik ve Obama'nın kesinlikle bir uzaylı olduğunu düşünüyorum." Ooo, bakıyorum da siyahlar Amerikalı olmamakla birlikte gerçek bir insan bile değiller!..


Ne korkunç bir düşünce! Bu nasıl bir zihniyet? Mantıklı bir yorum bile getiremediğim dehşetli bir fikir! Onlar uzaylı, onlar insan değil. Defolsunlar, pisler, sefilller, yüzkaraları, yüzükaralar!... Bu şahsiyetler insanlıklarını nerede unuttular? Deri rengi yüzünden bir insanı insan dahi kabul etmemek nasıl bir mantık?... Evet, asıl sebep bu. Obama ve tüm siyahlar işte tam da yüzyıllar süren bu aşağılama yüzünden cumhuriyetçilerden çok daha fazla hakediyorlar soylu beyazları yönetmeyi. Sırf yüzyıllardır süren bu işkence son bulsun diye, eşitlik ve demokrasi denilen şey siyahların da hakkı olabilsin diye. Obama'nın otobiyograsi olan 'Babamdan Hayaller' adlı kitaptaki bir bölüm bile yorum yapmayı geçersiz kılıyor. Bir gün Obama Life dergisinde deri rengini değiştirmeye çalışan bir siyahın fotoğrafını ve hakkındaki yazıyı görür: "Bu makaleyi okuduğumda kendimi bir tuzağa düşmüş gibi hissettim [... ] Bir yerlerde gizlenmiş bir düşman vardı, hiç kimse hatta ben bile fark etmeden bana ulaşabilecek bir düşman." Sonra Obama şöyle devam eder: "Eve döndüğümde banyoya girdim ve aynanın karşısına dikildim. Rengim değişmemişti, her zamanki gibiydim. Aacaba bende anormal bir şey i vardı? Eğer ben normalsem, diğer olasılık, etrafımdaki ergenlerin bir deliler dünyasında yaşıyor olması beni daha az korkutmuyordu [...] Dünyaya bakışım, bu kez kesin olarak değişmişti."

Bir başka sebepse Obama'nın direkt olarak gençlere hitap ediyor olması. Ne diyor: Change! Evet, işte bu... "İhtiyacımız olan değişim(change we need)"! Amerika'da bir şeyler gerçekten de değişmeli, ve Obama'nın en azından (boş olma ihtimalini bünyesinden barındırsa dahi) ilk vaadinin bu olması bile büyük bir adım.


Dünya barışı açısından da Obama'nın McCain'e göre tercih edilmesi gereken aday olduğu ortada. Obama bugüne kadar hep uzlaşımı savundu. Irak Savaşı'nı hiçbir zaman desteklemedi ve seçilirse de bunun bir son bulacağını söylüyor. McCain'se Irak meselesinin her zaman haklı(!) bir dava olduğunu ve bu savaşı devam ettireceklerini vurguluyor. Aman ne güzel, Irak'a barış getirecek bir aklı evvel daha! Militaristliğiyle övünen birinden ne bekleyebilirsiniz ki zaten? "Obama Başyenidendağıtımcı olacak(Obama'nın ekonomik fikirlerini eleştiriyor). Ben başkomutan olmak için adayım." Buyrun burdan yakın. Başkomutan! Ooo, ne muhteşem. Bu fikre sahip birinden de zaten Bush gibi Irak'a barış getirmesini(!) bekleyebiliriz ancak.


Ve bir şey daha var. Obama'nın eşini ve çocuklarını seçim kampanyası süresince O'nu yalnız bırakmadıkları için tebrik ediyorum. Gerçekten mükemmel bir izlenim oluşturdular. Güçlü ve ideal bir profil çizdiler.


McCain'se geçtiğimiz günlerde Arnold Schwarzenegger ile halkın karşısına çıktı. Dünya vücut geliştirme şampiyonu olmuş; ama şu sözünden beyin yönünden gelişemediğini rahatlıkla anlayacağımız Schwarzenegger demiş ki: "Obama’yı davet ediyorum, çünkü sıska bacakları için bir şeyler yapması gerek. Ona bazı esneme hareketleri yaptıracağım. Sonra pek zayıf kollarını kaslandırmak ve pazuları şişirmek için bazı egzersizler yaptıracağız. Böylece fikirleri de biraz etlenmiş olur." Ben de kendisini beyni konusunda bir şey yapması için uyarıyorum ve McCain'den de bu işlerin Terminatör'le filan olmayacağını anlamasını bekliyorum.


Saygılar, sevgiler.

6 yorum:

Moonshield dedi ki...

Ben de Obamayı destekleyenlerdenim, zaten Obama başkan ilan edildi çoktan, iş bi resmiyete kaldı. Vaatleri dğruysa, dünyayı güzel günler bekliyor.

Said dedi ki...

ben obamayı desteklemiyorum ermeni tasarasına onay vereceğim diyor . Ve kimse bu yönden olaya yaklaşmıyor..

babegazelle dedi ki...

haha benzer yazı yazmışım wallahana da yazdıktan sonra okudum seninkini özellikle ailesi konusunda hemfikirmişik

babegazelle dedi ki...

bi dakka etkanın yorumuna değinmem lazım,ben şahsen artık ermeni soykırımına inanıyor destekliyor diye hiçbi yabancıyı kınamıyorum,adamlar süper propoganda ve lobi yapıolar biz el kol bağlı otururken böyleyken bişeyi suçlayamazsınız.Çok uluslu bi proje grubunda yer aldım iki ermeni de vardı konu oraya geldiydi,baya tartıştıydık hararetli ve ermeniler dahil grupta kimsenin benim anlattığım işin doğrularından haberi yoktu,naziler gibi toplama kampları gaz odaları kurduğumuzu falan sanıyolardı,varın düşünün artık

Amélie Poulain dedi ki...

Kesinlikle katılıyorum Babegazelle. Adamlar yıllardır lobi faaliyetleri yapıyorlar, bizse oturduğumuz yerden sövüyoruz.

Bu bir yana, ben Obama'nın Ermeni tasarısını 'gerçekten' destekleyeceğini de düşünmüyorum. Çünkü şu zamana kadar bir çok başkan bu sözü verdi; ama hala bir şey olduğu yok. Öte yandan Obama'nın bunu desteklemesi gittikçe düzelen Amerika-Türkiye ilişkilerini kopma noktasına getirebilir -ki bu da Türkiye'nin jeopolitik konumu göz önüne alındığında hiç de istemeyeceği bir şey olur. Daha sonra bu, Obama'nın uzlaşımcı kişiliğine de uygun düşmez. "Türkler soykırımcı, hadi onları yakalım!" şeklinde bir şey olması ondan beklenmez. İki tarafın da gönlünü hoş edecek bir şekilde, daha uzlaşmacı yaklaşacaktır bu olaya. Seçim öncesi, Ermenileri kaybetmeyi göze alamamış olması daha mantıklı geliyor bana açıkçası.

Adsız dedi ki...

katılıyorum amélie gerçeten desteklemediği kısmına. ermenilerin amerikada gerçekten çok büyük bir oy potansiyeli var ve her seçimde böyle vaatler verirler ve tutmazlar. ben Obamayı destekliyorum, diğer adının da hüseyin olması dolayısıyla müslüman olabileceğine de kanaat getirdim. umarım hepimiz için hayırlı olur.