9 Aralık 2008 Salı

Bayram Gelmiş Neyime...



Kendimi bildim bileli hiç şöyle ağız tadıyla "işte bayram budur" diyebileceğim bir bayram geçirmedim. Geçirdimse de eğer 1-2 tane, hatırlamıyorum. Şu anki bayramların tatsızlığını ifade edebilecek 'ah o eski bayramlar'ım olmadı hiç benim. Bayram benim için dersanenin bile olmadığı bomboş bir pazar günü sadece. Arefe gecesi bile ertesi günün bayram olduğunu unutabilme potansiyeline sahip biriyim ben. Bayram günü erken kalkayım, yeni kıyafetlerimi giyeyim hevesim de olmadı. Sonuçta yeni kıyafet giysem bile görecek kişiler yine annem-babam. Erken kalksam, bütün günü esneyerek geçirmek dışında pek bir değişiklik olmayacak benim için. Bayramı hissetmiyorsam, niye "bugün bayram, hadi eğlenelim coşalım, sevgi pıtırcığı olalım" havalarına girmek için çabalayayım ki.

10 yaşıma kadar Gelibolu'daydım. Tek bir akrabamız bile yoktu. O yüzden bütün bayram evde oturarak ve alınan çikolata ve lokumları belirli periyotlarla yiyerek geçerdi. Yalnızca birkaç komşuya giderdik. Sonra Manisa'ya taşındık. Yakın akrabalarımız genel olarak burada olmasa da babaannemler, halamlar ve birkaç uzak akraba burada; ama yine değişen bir şey yok. Babaannemlerle zaten evlerimiz yakın olduğu için haftada en az 1 ya da 2 kez görüşüyoruz. Bayram için özel olarak yapılan hiçbir şey yok. Birkaç akraba ziyareti de ya yapılır, ya yapılmaz.

Hele de bu bayram iyice berbat bir havada geçti. Bu sefer dış faktörleri geçtim, iç faktörler bile iç açıcı değil. Ailemiz tam değil. Ablam evlendi, şu an İngiltere'de. Onsuz ilk bayramımız. Skype'la yaptığımız görüşmede bayramlaşabildik ancak onunla. Erkek kardeşimse kuzenimle beraber sinemaya gitti, ne zaman gelir kimbilir... Babamın keyfi yok. Ütülediği 2 takımelbiseyi de giymedi. Normal bir kumaş pantolonla kazak giydi. Hoş, takımelbise giyseydi kimin için giyecekti ki! Annem aynı şekilde keyifsiz -ki o da yarın Bursa'ya gidiyor. Benim içinse baştan sona sıkılmayla geçen bir süreç.

Şimdi söyleyin, bu kimin bayramı?

2 yorum:

BD dedi ki...

soruna cevap veremiyorum malesef ki.. ama evet, eskiden bayramların bir tadı varmış, tüm aile bir araya gelirmiş. ama şimdi öyle bir durum sözkonusu değil malesef ki. hatta çoğu kişi ''tatil olsa da biyerlere gitsek'' diye bayramları dört gözle bekliyor. kısacası artık bayramlar formalite icabı kutlanır oldu. tüm olay ''bayramın kutlu olsun'' demekle bitiyor sanılıyor. işte bayramlar da zamanın yozlaştırdığı şeylerden bir tanesi malesef..

stickman dedi ki...

boşver bence. inan senin yerine olmak istedim. ohh sakin, telaş yok bişi yok. miss gibi.